Как една компания може да спаси производството си по време на пандемия

Как една компания може да спаси производството си по време на пандемия

След като вчера Българска браншова камара „Машиностроене“ алармира, че спират работа най-големите ни фирми, поддоставчици за автомобилостроенето заради извънредното положение, от Русе се появи „светлина в тунела“.

ВИТТЕ Аутомотив България, една от най-големите компании у нас в сектора на автомобилостроенето, съобщи, че продължава дейността, поради предприетите мерки за защита и дезинфекция.

Компанията е координирала всички мерки с опита на колегите си в Китайския завод на Групата, и всички мерки взети в Китай в борбата с разпространението на заразата са приложени и в българския завод.

Още в началото на месец февруари, разказват от компанията, се взимат мерки чрез закупуване на първите антибактериални гелове. Освен предвиденото снабдяване за 2 месеца напред, те са разположени на над 150 точки в завода. Осигурени са дезинфекциращи комплекти за почистване на техниката в производството и повърхностите във всеки офис.

Става ясно, че за всеки от 920-те служители са закупени маски за еднократна и многократна употреба. Въведено е измерване на температурата два пъти на ден – при влизане на работа, както и по-време на работа, за да се изключат възможни случаи болни хора да влязат във фирмата.

За посетителите в завода също са приложени извънредни превантивни мерки като попълване на въпросник, задължително наличие на маска и измерване на температура на входа. За логистичните офиси и КПП-тата са изградени предпазни паравани с цел изолация от контакт.

Във фирмените столови храната се дава в кутии за еднократна употреба, заедно с прибори и чаши за еднократна употреба. Масите са разделени с по един стол и на разстояние от 1,5м.

Персоналът е разделен на малки групи. Служебният транспорт се дезинфекцира между смяната на смените, като всички шофьори са с предпазни маски, както и персоналът, който пътува. Компанията прави редовна глобална дезинфекция на завода. Освен това в завода всеки ден е на разположение медицинско лице. От началото на месец март е съставен оперативен щаб, който всекидневно следи ситуацията и взема мерки съгласно промяната в епидемичната обстановка и адаптира превантивните мерки.

Работата в производството е организирана на групи, което позволява на всяка от групите да бъде изолирана (да си бъде вкъщи) минимум 14 дни. За администрацията е въведена работа от вкъщи, като винаги има представител от съответния отдел в компанията.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"