fbpx

Как една компания може да спаси производството си по време на пандемия

След като вчера Българска браншова камара „Машиностроене“ алармира, че спират работа най-големите ни фирми, поддоставчици за автомобилостроенето заради извънредното положение, от Русе се появи „светлина в тунела“.

ВИТТЕ Аутомотив България, една от най-големите компании у нас в сектора на автомобилостроенето, съобщи, че продължава дейността, поради предприетите мерки за защита и дезинфекция.

Компанията е координирала всички мерки с опита на колегите си в Китайския завод на Групата, и всички мерки взети в Китай в борбата с разпространението на заразата са приложени и в българския завод.

Още в началото на месец февруари, разказват от компанията, се взимат мерки чрез закупуване на първите антибактериални гелове. Освен предвиденото снабдяване за 2 месеца напред, те са разположени на над 150 точки в завода. Осигурени са дезинфекциращи комплекти за почистване на техниката в производството и повърхностите във всеки офис.

Става ясно, че за всеки от 920-те служители са закупени маски за еднократна и многократна употреба. Въведено е измерване на температурата два пъти на ден – при влизане на работа, както и по-време на работа, за да се изключат възможни случаи болни хора да влязат във фирмата.

За посетителите в завода също са приложени извънредни превантивни мерки като попълване на въпросник, задължително наличие на маска и измерване на температура на входа. За логистичните офиси и КПП-тата са изградени предпазни паравани с цел изолация от контакт.

Във фирмените столови храната се дава в кутии за еднократна употреба, заедно с прибори и чаши за еднократна употреба. Масите са разделени с по един стол и на разстояние от 1,5м.

Персоналът е разделен на малки групи. Служебният транспорт се дезинфекцира между смяната на смените, като всички шофьори са с предпазни маски, както и персоналът, който пътува. Компанията прави редовна глобална дезинфекция на завода. Освен това в завода всеки ден е на разположение медицинско лице. От началото на месец март е съставен оперативен щаб, който всекидневно следи ситуацията и взема мерки съгласно промяната в епидемичната обстановка и адаптира превантивните мерки.

Работата в производството е организирана на групи, което позволява на всяка от групите да бъде изолирана (да си бъде вкъщи) минимум 14 дни. За администрацията е въведена работа от вкъщи, като винаги има представител от съответния отдел в компанията.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"