fbpx

Германия и Нидерландия против общи европейски корона облигации

Германският канцлер Ангела Меркел и нидерландският премиер Марк Рюте са против емитирането на общи еврооблигации, станали популярни в публичното пространство като „коронаоблигации“ (coronabonds).

Това стана ясно по време на снощната видеконферентна среща на лидерите на Европейския съюз за мерки срещу разпространението на пандемията.

 Идеята за тези облигации е на ръководителя на ЕЦБ Кристин Лагард и е подкрепена от Италия и Испания.

Според Меркел и Рюте Европейският механизъм за стабилност (ESM) е създаден за кризи като настоящата и трябва да се използва.

Снощи е решено, че министрите на финансите от Еврогрупата до две седмици трябва да излязат с решение относно техническите подробности за спасителния фонд, предаде БНР.

На пресконференция след края на срещата председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел изтъкнаха, че, след като през февруари европейските лидери не успяха да се споразумеят за приемането на бюджета на съюза за 2021-2027 г. преди избухването на епидемията, ЕС не може да планира средства извън края на настоящия финансов период.

Фон дер Лайен посочи, че сега се прави проверка на останалите наличности по еврофондовете за земеделие и за рибарство, за да се пренасочат към страните членки за справяне с епидемията и икономическите ѝ последици.

Лидерите призоваха Европейската инвестиционна банка също да подготви финансови решения за съживяването на европейската икономика, до които достъп могат да получат и страните, които не са в еврозоната.

Българският премиер Борисов коментира от своя страна, цитиран от Свободна Европа, че “Когато става въпрос за пари и то за много пари, трудно ще се намери решение между по-богатите държави, които стават по-бедни, и Централна и Източна Европа, и Юга”.

Той посочи, че “сега проблем с парите няма, спорът е какви ще са мерките за възстановяване на производството”.

Борисов обърна внимание и на факта, че България ще бъде сред европейските държави в най-трудно положение, тъй като освен, че е извън еврозоната, “заради валутния борд не може и да печата пари”.

Междувременно Франк Уитър, финансов директор на германския автомобилен производител Volkswagen, призова ЕЦБ да ускори покупката на краткосрочен дълг, съобщи Financial Times.

Миналата седмица банката обяви мерки за подпомагане на пазара, включително чрез закупуване на търговски книжа като част от спешна програма на стойност 50 милиарда евро, предназначена да ограничи финансовите щети от пандемията.

Volkswagen е един от традиционните корпоративни издатели на търговски книжа в Европа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"