fbpx

Тестват за коронавирус 1200 полиции, шофьори на линейки и автобуси

Ще бъдат направени тестове за коронавирус на 1000 – 1200 души от най-рисковата група – полицаи, шофьори на линейки и градски автобуси. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след видеоконферентно заседание на Европейския съвет.

Така ще се установи колко от тях са заразени и колко са с антитела. След две седмици ще се направи още по един тест и ще се види как се променя клиничната картина. По този начин ще се разбере след колко време ще дойде пикът, кога – платото на инфекцията и кога хората ще могат да се върнат към нормална работа.

Въпросът дали да се тества по-широка група от населението е спорен между оперативния щаб и създадения медицински съвет. От съвета настояват за мащабен скрининг на населението.

Премиерът каза оща, че България е поискала 1 милион теста в общата поръчка на ЕК, но те ще бъдат налични след месец, когато ще са ни най нужни.

Засега не е ясно как кочно ще бъдат подпомогнати  финансово държавите от ЕС, обсъждат се три варианта. България е в неизгодна позиция – не е в еврозоната, има валутен борд и не може да печати пари.

Засега има възможност неусвоени пари от европрограмите вместо да се връщат в Брюксел, да бъдат пренасочени за туширане на проблеми, свързани с пандемията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"