fbpx

Американската икономика расте умерено при дефицит на работна ръка

Американската икономика се разраства с умерени темпове от октомври до средата на ноември и перспективите за по-нататъшен растеж като цяло са положителни. Това е извод в последния доклад на Федералния резерв.

Според проучването на състоянието на икономиката въз основа на разговори с представители на бизнеса в цялата страна, цените също се покачват с умерени темпове, съобщи Ройтерс.

„Прогнозите като цяло остават положителни и има очаквания текущият растеж да продължи и през следващата година“, се казва в доклада.

В редица области има „сравнително силно увеличение на броя на работните места“ – при професионалните и техническите услуги, както и в здравния сектор.

В производствения сектор ситуацията е по-различна: някои райони отбелязват нарастване на броя на заетите, други казват, че нивото на заетост е стабилно, а някъде отчитат намаления.

Като цяло пазарът на труда остава „тесен“, се казва в доклада. С други думи, американските компании са изправени пред недостиг на квалифициран персонал, а някои отбелязват това като ограничаващ фактор за растежа на бизнеса им.

Две агенции за набиране на персонал в нюйоркски квартал съобщават, че „почти всички кандидати“ вече са намерили работа и не са заинтересовани да сменят работодателя си по това време на годината.

Селското стопанство е все още под натиск от метеорологичните условия и ниските цени на аграрните продукти. Суша се наблюдава в някои части на Атланта.

Търговската война между Съединените щати и Китай, продължила 16-ия месец, се отразява негативно на икономическия растеж. Производствената активност в САЩ отслабва, а бизнес инвестициите се охлаждат, тъй като компаниите забавят инвестиционните решения поради несигурност относно митата.

В някои региони обаче има причина за безпокойство. Търговците на дребно в окръг Сейнт Луис заяяват, че прогнозата за бъдещите икономически условия е песимистична. В Ню Йорк се наблюдава намаление на посещаемостта на Бродуей през първата половина на ноември, а билетите са малко по-евтини в годишно изражение.

Следващата среща на ФЕД ще се проведе на 10-11 декември




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"