fbpx

Една несправедливост не може да се премахне с друга, твърдят от БСК

Опитът да излекуваме една обществена несправедливост с въвеждането на друга ще доведе до задълбочаване на дисбалансите в осигурителната система и до повишаване на социалното напрежение.

Това твърдят от БСК по повод предложението на управляващите първият ден от болничните да не се заплаща, т.е. да е за сметка на работниците.

За решаването на проблема с издаването на фалшиви болнични е необходим пакет от мерки – с едностранчиви решения трудно може да се постигне положителен ефект.

При представянето на проекта на Закон за бюджет на ДОО за 2020 г. БСК възрази срещу забавянето на необходимите реформи в пенсионно осигурителната система, включително срещу съхраняването на режима на изплащане на обезщетенията за първите три дни от временната нетрудоспособност, липсата на решителен подход за промени в медицинската експертиза на работоспособността и уврежданията

Предложението за неизплащане на обезщетение за първия ден от временна неработоспособност практически санкционира мнозинството коректни лица заради малцинството некоректни.

Битката с некоректните е изцяло ангажимент на държавата. Предложението минира доверието към осигурителната система.

Ангажимент на работодателите и работниците е да внасят осигурителните си вноски, а ангажимент на държавата (Националния осигурителен институт) е да изплаща необходимите обезщетения.

Задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години.

Така работодателите биват облагани тройно – чрез осигуровките, които внасят за своите работници, дължимите обезщетения за първите три дни от временната нетрудоспособност и изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници, категорични са от БСК




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"