fbpx

Несигурност за пазара сваля цените на петрола

Цените на петрола загубиха около 3% в петък, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че той и съпругата му са с положителни тестове за COVID-19.

Петролът сорт Brent се понижи с 1,12 долара, или 2,7%, до 39,81 долара за барел. Американският лек петрол също поевтиня с 1,12 долара, или 2,9%, до 37,60 долара.

„Пазарът вече беше слаб и това събитие се появи и добави несигурност,“ каза Лаклан Шоу, ръководител на стоковите анализи в Национална австралийска банка в Мелбърн, цитиран от Ройтерс.

Доставки от страните, които са в групата ОПЕК, са се увеличили през септември със 160 000 барела на ден спрямо месец по-рано.

Производството в Либия се е повишило по-бързо, отколкото анализаторите са очаквали след облекчаване на блокадата. Добивът на суров петрол достигна до 270 000 барела на ден, докато страната засилва експортната активност.

Новите случаи на COVID-19 в света са вече над 34 милиона, с близо 2 милиона повече, отколкото в края на миналата седмица.

Тези дни отбелязаха и преминаването на мрачния праг от 1 милион смъртни случая. Няколко държави затягат ограниченията, тъй като инфекциите се ускоряват, което поражда опасения за намаляване на търсенето на гориво.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"