fbpx

Русия пуска газопровода „Силата на Сибир“

Газопроводът „Силата на Сибир“, който от днес е в експлоатация, е най-голямата газопреносна система в Далечния изток.

Чрез нея синьо гориво от находищата в Якутия и Иркутска област ще се транспортират към вътрешния руски пазар, така и до Китай.

Обемът на доставките, съгласно договора между „Газпром“ и Китай, през 2020 година ще бъде 5 милиарда кубични метра.

Промишлеността и 68-те милиона жители на региона консумират само 14 милиарда кубически метра газ годишно. А това е много по-ниско от 38-те милиарда кубически метра, които „Силата на Сибир“ ще достави, когато достигне пълния си капацитет до 2025 г.

Сделката за доставките по газопровода е на стойност 400 милиарда долара.

Това е важен стратегически проект в сферата на сътрудничеството между двете страни, каза наскоро заместник министърът на външните работи на Китай Лъ Юйчън.

Тръбата, която ще изпомпва газ в продължение на 30 години, може потенциално да промени енергийния пейзаж на Североизточен Китай и дори да забави рязко увеличаването на вноса на втечнен природен газ в страната.

Това също ще направи Русия основен доставчик за Китай, заедно с конкурентните Туркменистан и Австралия.

В момента на пускането си тръбопроводът би създал проблем за единствения продавач на газ China National Petroleum Corporation (CNPC) или Petrochina. Компанията се стреми бързо да изгради търсене в сравнително рядко населен регион, който исторически разчита на въглища за отопление на домове и предприятия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"