fbpx

10 млн. лв. за турагенциите, публикувани са условията за помощта

Министерството на туризма публикува на своя сайт пакета документи с условията за кандидатстване на туроператори и туристически агенции за безвъзмездната финансова помощ.

Общо са заделени 10 млн. лв. за подкрепа на бизнеса. Те ще бъдат предоставени от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност.

Всеки от кандидатите трябва да заяви стойност до 10% от общия си оборот за 2019 г., но не повече от прага на помощта de minimis от 200 000 евро или 391 166 лв.

Документите са публикувани с информационна цел и на този етап не се изискват коментари, бележки и предложения от тях.

При старта на кандидатстването няма да е от значение редът на подаване на проектните предложения, тъй като реалната стойност, която ще получат допуснатите кандидати, ще бъде равна на пропорционално разпределената стойност от 10 млн. лв. спрямо броя одобрени проектни предложения и реализирания общ оборот на всяко предприятие за 2019 г. 

Допустими ще бъдат разходи, извършени за покриване на текущите нужди на кандидатите и за оперативен капитал, чиято стойност се калкулира в стойността на  предоставяната туроператорска/турагентска услуга. Разходите задължително трябва да бъдат извършени след 1.02.2020 г. и до края на изпълнение на проекта.

Проектните предложения ще бъдат подавани и оценявани чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020) не по-рано от 5 календарни дни след оповестяване на условията за кандидатстване.

Срокът за подаване се предвижда да бъде поне 5 календарни дни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"