fbpx

Честваме 142 години от Освобождението на България

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя. Така се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава.

През 1890 г. 3 март е обявен за Национален празник.

Молебен за България отслужи тази сутрин Старозагорският митрополит Киприан заедно със свещеници и монаси от Старозагорска епархия.

Седемнайсетте камбани на храм „Свето Рождество Христово“ огласиха град Шипка. Камбаните са отлети от гилзите на българските опълченци и руски войни, които участват в Шипченската епопея.

В храма бяха президентът Румен Радев, председателят на парламента Цвета Караянчева, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, хора от цялата страна.

„Църквата остава на своя пост и бди над живи и мъртви“, каза старозагорският владика.

“Оказа се че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказа много опасен и мероприятията се отмениха. Честит празник на всички, които не се поддават на манипулацията и ще се качат на Шипка!”, каза Румен Радев.

Хиляди българи въпреки силния вятър и предупреждението за опасност от епидемии, изкачиха 894 стъпала към Паметника на свободата,  за да се поклонят пред паметта на загиналите войни.

„На този връх, „покрит с бели кости и с кървав мъх“, се решава изходът на войната. Съдбата го поверява в ръцете на няколко хиляди български опълченци и на войниците от Брянския и Орловския полк. Техният героизъм ще пречупи морално поробителя и ще отвори пътя към Освобождението.

Каква ли щеше да бъде съдбата на България, ако онези велики българи се бяха поддали на „вируса“ на манипулацията, на „вируса“ на страха, на „вируса“ на примирението, на „вируса“ на слабоволието? Но те устояха и не се поддадоха. „, каза в словото си президентът Радев.

Писма до българския държавен глава по повод националния празник са изпратили президенти и държавни ръководители на много страни.

„Приемете най-топли поздравления по случай Националния празник – Деня на Освобождението на България от османското иго“, заявява президентът на Руската федерация Владимир Путин. „Руско-турската война 1877-1878 г. заема особено място в нашата обща история. Ние почитаме паметта за славните подвизи на руските войници и българските опълченци, сражавали се рамо до рамо за независимостта на вашата страна“, отбелязва руският президент.

„От името на народа на Съединените щати топло поздравявам народа на България с Националния празник 3 март. Оценяваме приятелството си с България и сме удовлетворени от значителното укрепване на стратегическото си партньорство в последната година“, отбелязва президентът на САЩ Доналд Тръмп.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"