fbpx

Фед свали лихвите заради коронавирусната епидемия

джером пауъл

Коронавирусната епидемия ще окаже натиск върху американската икономика за известно време и ефектът от нея все още не е ясен, заяви председателят на Фед Джером Пауъл във вторник, цитиран от Ройтерс.

Централната банка на САЩ неочаквано понижи лихвата с половин процентен пункт до 1,00-1,25% годишно. В същото време фючърсният пазар все още чака облекчаване на политиката на следващата среща на американския регулатор на 17-18 март.

Пауъл каза, че рискът за прогнозата на Фед се е променил значително и регулаторът ще действа, както е необходимо, за да подкрепи икономиката на САЩ, която въпреки епидемията, остава силна.

Ръководителят на централната банка отбеляза, че все още не е ясно колко дълго ще продължи настоящата ситуация, но очаква американската икономика да се върне към силен растеж.

Фед активно се консултира с други централни банки и е готов да използва наличните инструменти в арсенала си.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп във вторник призова Федералния резерв да намали значително лихвените проценти, отбелязвайки, че по-високите разходи за заеми влияят неблагоприятно на износителите и поставят страната в неизгодно положение.

Около 3,4 процента от заразените с новия коронавирус са починали, много повече от жертвите на сезонния грип, които са под 1 процент. Това заяви днес генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейсус. Той изрази притеснения, че има дефицит на предпазни маски и ръкавици, защото хората се презапасяват. В същото време медиците не могат да спрат заразата без предпазни средства.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"