fbpx

2019 г. е най-топлата в Европа, България може да загуби четирите си сезона

Миналата 2019-а година е била най-топлата от началото на измерванията в Европа.

Това сочат резултатите от изследване на Европейската програма „Коперник“, която осигурява спътниковото наблюдение на Земята.

11 от най-топлите 12 регистрирани години в Европа са настъпили през този век, показва проучването.

През последните пет години средната глобална температура се повишава трайно с 1,1°C над прединдустриалните нива, а в Европа – с почти 2°C.

През 2019 г. в някои части на континента летните температури са били с 3 до 4℃ по-високи от нормалните.

Интензивните горещи вълни през юни и юли миналата година, доведоха до суша в централна Европа и рекордни температури в страни като Франция и Германия.

Температурата на въздуха в европейска Арктика е била с 0,9°C по-висока от средната. А изместването на топлинната вълна на север допринесе за рекордни температури в Скандинавия, както и за притеснително топене на повърхностния лед в Гренландия.

Парижкото споразумение от 2015 г., ратифицирано от 188 държави, цели  да задържи покачването на средната температура на планетата под 2°C от прединдустриалните нива, като човечеството трябва да положи всички усилия да не допуска покачване на температурата с повече от 1,5°C.

„За съжаление, югоизточната част на Европа, в това число и България, попада в регион, който е силно уязвим на покачването на температурите. Това означава не само, че зимата ще става все по-топла и по-малко снежна, но и че валежите ще бъдат по-интензивни и следвани от дълги периоди на суша. С други думи България е изложена на риск да загуби своите четири сезона, а редица сектори – да се сблъскат с предизвикателства, за които не са готови“, коментира Георги Стефанов, ръководител практика „Климат и Енергия“ към WWF. 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"