fbpx

22 сензори следят качеството на въздуха в София

Система от 22 интелигентни сензори ще следят от днес качеството на въздуха в София, съобщи зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Целта да се получават максимално коректни данни, свързани с чистотата на въздуха.

Трябва да минат четири сезона, за да може сензорите да натрупат достатъчно информация, обясни Христова.

През 2016 г. Столичната община разработи проект за ефективно използване на нови технологии за чист атмосферен въздух. През декември 2017 г. беше подписан договорът с програма „Балкани-Средиземно море“, по който Столичната община е партньор с градовете Солун, Никозия, Тирана и Охрид.

В рамките на проекта в София бяха проучвани най-добрите практики в Европа за инсталиране на интелигентни системи сензори, които измерват на качеството на атмосферния въздух.

Open Data платформата е достъпна в интернет на адрес – platform.airthings-project.com. Гражданите ще могат да следят почасови стойности на фини прахови частици, азотен диоксид, озон, въглероден окис и серен диоксид. Станциите са изцяло автономни и лесно се обслужват, предават информацията в реално време към платформа за визуализация и за последващ анализ, предаде БТА.

Общата стойност на проекта, който обхваща София, Солун, Никозия, Тирана и Охрид, е 1,4 млн.евро. Делът на София е 481 хил.евро.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"