fbpx

72 000 са новите безработни само за един месец

От началото на извънредното положение, което беше въведено на 13 март, в бюрата по труда са се регистрирали 72 000 безработни.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

11 033 от новорегистрираните са успели да си намерят работа. Основно са постъпили във фирми за онлайн търговия и в магазини за продажба на хранителни стоки.

До 9 април 1553 са вече подадените заявления по програмата 60/40 част, те се отнасят за 22 015 служители и работници.

За втори ден вчера се регистрира спад на регистрираните безработни – общо 4670, а 3385 са декларирали, че са загубили работа в резултат на кризата.

По думите на Сачева данните за безработицата са тревожни, но има надежда за програмата, която подкрепя заетостта.

Министърът съобщи, че в момента се подготвят промени в постановлението, като се очаква вицепремиерът Марияна Николова да свика заседание на НСТС в понеделник по темата. Тогава ще бъдат обсъдени и предложенията на синдикатите за нови социални мерки за повишаване на обезщетението за безработица и ваучерите за храна.

На около 1200 души от културата, които са работили като свободна професия, ще се осигури по една минимална заплата заедно с осигуровките в продължение на 3 месеца, съобщи министърът на културата Боил Банов.

Това ще струва около 2 млн. и 700 хиляди лева на бюджета. От помощта ще може да се възползват артистите, които са били с доходи под 1000 лв. на месец през 2019 г.

Ще се продължи и програма „Мелпомена“, която е на стойност 2 млн. лева и ще подкрепи 230 работни места в държавните и общински театри, в театралните, музикалните и продуцентските къщи. Програмата се изпълнява заедно с Министерството на културата и със Съюза на артистите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"