fbpx

OPEC + с предложение да съкрати добива с 10 млн. барела

ОПЕК, Русия и другите съюзници обсъждаха плановете за намаляване на производството на петрол с повече от 20% в четвъртък.

Те очакват САЩ и други производители да се присъединят към усилията за подкрепа на цените, сринати поради коронавирусната криза, съобщи Ройтерс.

Групата, известна като OPEC +, съобщи, че окончателното споразумение зависи от Мексико, който не се съгласи да намали добива до исканата степен.

Преговорите между водещите енергийни министри продължват в петък.

Планираните ограничения за производство на OPEC + ще бъдат максимум 10 милиона барела на ден, или 10% от глобалното предлагане. Очаква се други страни да намалят производството с още 5 милиона барела на ден, за да помогнат за стабилизиране на пазарите.

Търсенето на гориво в световен мащаб намаля с около 30 милиона барела на ден или 30% от глобалното предлагане, тъй като мерките за борба с пандемията COVID-19 доведоха до спиране на въздушния трафик, намалена употреба на автомобили и понижена икономическа активност.

Безпрецедентното намаление от 15 милиона барела на ден няма да бъде достатъчно, за да спре бързото запълване на световните складове.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не само не изрази готовността си да окаже подкрепа, но и заплаши с нови мерки Саудитска Арабия.

Тръмп каза, че американското производство вече спада поради ниските цени и заплаши Рияд с възможни санкции и тарифи за саудитския петрол, ако не намали производството си достатъчно.

Кремъл съобщи в петък, че руският президент Владимир Путин, Тръмп и саудитският крал Салман са обсъдили петролните пазари в телефонен разговор.

Представители на ОПЕК и Русия заявиха, че мащабът на кризата изисква участието на всички производители.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"