fbpx

84 млн. лева отстъпка от акциза на горивото получават фермерите

Земеделските стопани ще получат до 84 млн. лв. отстъпка от стойността на акциза върху газьола през тази година, реши Управителният съвет на ДФ „Земеделие“.

Ставката на литър гориво ще бъде определена по-късно на базата на бюджета и сбора от индивидуалните годишни квоти на земеделските стопани.

Заявленията за ползване на отстъпката ще се подават от 31 август до 21 септември 2020 г. в общинските служби по земеделие към областните дирекции „Земеделие“ по постоянен адрес на физическите лица или по адрес на управление на юридическите лица.

Държавната помощ се предоставя на земеделски производители в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.

Право на нея имат всички регистрирани земеделски производители, които имат заверена регистрационна карта за годината на кандидатстване и за предходната година. Друго условие е кандидатите да имат и валидно заявление за подпомагане по схемата за единно плащане на площ и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ.

Фермерите с животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

През Кампания 2016 са подпомогнати 6716 фермери, за Кампания 2017 – 8250, за Кампания 2018 – 9 597, а за Кампания 2019 г. – вече са близо 11 хиляди.

От началото на прилагането на схемата до 2019 г., включително са изплатени над 330 млн. лева.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"