fbpx

Актуализация на бюджета през септември очаква Деница Сачева

През втората половина на септември се очаква следваща актуализация на бюджета. Това съобщи пред БНР социалният министър Деница Сачева.

Тя каза още, че до края на годината страната ни може да потърси заем по европейската схема за подпомагане на заетостта SURE.

Ще се наложи поемане на нов дълг, ако бъде изчерпан осигуреният ресурс за схемата, по която държавата поема 60 на сто от заплатите и осигуровките.

До момента от заделения за целта 1 млрд. лева, са похарчени  171 млн. лева. Променената мярка 60 на 40 ще действа до 30 септември и се очаква да струва около 500 млн. лева.

Министерството на труда и социалната политика готви кризисна месечна семейна помощ, ако училищата и детските градини останат затворени и през следващата учебна година, поясни Сачева.

Предвидената 3-месечна помощ по 50 лева за пенсионерите ще бъде удължена, ако има тежка здравна криза и допълнителни ограничителни мерки.

1,8 млрд. лева са предвидени за мерки в икономиката, съобщи пред бТВ новият икономически министър Лъчезар Борисов.

700 млн. лева ще се отпуснат за кеш-грантове – пари за населението и бизнеса. Така ще има ликвидност и оборотен капитал.

Според него България е в топ 3 по финансова стабилност. Той заяви още, че не познава Дилян Пеевски, в Министерството на икономиката е от 2002 г. Вчера Христо Иванов залепи плакат с надпис „Министерство на Пеевски“ на табелата на входа на Министерството на икономиката.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"