Amazon отчете рекордна тримесечна печалба

Amazon отчете рекордна тримесечна печалба

Amazon.com Inc в четвъртък отчете най-голямата печалба в своята 26-годишна история, тъй като онлайн продажбите нараснаха по време на пандемията на коронавирус.

Акциите на най-големия онлайн търговец на дребно в света, поскъпнаха с 5%. Приходите скочиха с 40% спрямо година по-рано до 88,9 милиарда долара.

От Amazon прогнозираха, че може да регистрират загуби през второто тримесечие, защото се очакваше да похарчат около 4 милиарда долара за защитно оборудване за персонал и други разходи, свързани с COVID-19.

И въпреки това, компанията отчете нетна печалба от 5,2 милиарда долара, двойно по-голяма от миналата година.

Продажбите чрез онлайн магазини през второто тримесечие нараснаха с 48% до 45,9 милиарда долара. Растежът на приходите от услуги, както и от реклама, е съответно 52% и 41%.

Компанията планира нетни продажби за третото тримесечие от 87 милиарда до 93 милиарда долара, изпреварвайки очакванията на анализаторите за 86,34 милиарда долара.

Прогнозата на компанията за приходи от 2 милиарда до 5 милиарда долара в третото тримесечие също е средно по-добра от очакванията на анализаторите, съобщи Ройтерс.