fbpx

Влизат в сила американските мита за стоки от ЕС

donald trump

Съединените щати въвеждат от днес мита на редица стоки от Европейския съюз, съобщава БТА.

В началото на месеца Световната търговска организация разреши на САЩ да наложат наказателни мита върху стоки от ЕС за 7,5 милиарда долара заради незаконно отпуснати субсидии на Еърбъс.

Решението е пореден етап от дългогодишния конфликт между европейския самолетостроител и американския му конкурент Боинг.

Президентът Тръмп нарече решението на Световната търговска организация „голяма победа за Съединените щати“. Той си приписа заслугата за решението, въпреки че делото е заведено преди около 15 години, отбелязва ДПА.

Налагането на мита от САЩ ще има „отрицателно влияние“ върху американските компании и работните места отвъд Океана, предупреди след постановлението на СТО главният изпълнителен директор на Airbus Гийом Фори.

САЩ ще наложат мита от 10 процента за самолетите и от 25 процента за редица други стоки от Европейския съюз. Самолетните части обаче ще бъдат изключени от наказателните мерки, за да не пострада заводът на „Еърбъс“ в американския щат Алабама и да не бъде оскъпено производството на Боинг, което включва европейски компоненти.

В списъка попадат британските, германските, испанските и френските самолети, като митата за тях са 10 процента. Единственото изключение е за военната техника.

Сред засегнатите стоки са френското и испанското вино и зехтин, италианското сирене и шотландското малцово уиски, маслините от Франция, Германия и Испания, млечни изделия, морски продукти, цитруси и много други стоки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"