fbpx

AstraZeneca прави финални изпитвания на ваксината срещу COVID-19 в САЩ

AstraZeneca Plc съобщи, че е започнала да регистрира доброволци за участие във финансирания от САЩ късен етап на изпитване на експериментална ваксина COVID-19.

Тестовете ще обхванат 30 000 души.

Участниците ще получат две дози от експерименталната ваксина AZD1222 с интервал от четири седмици, или плацебо.

Тази ваксина вече е с последни изпитания във Великобритания, Бразилия и Южна Африка, като допълнителни проучвания са планирани в Япония и Русия. Общо в тестовете могат да участват до 50 000 души по целия свят.

Проучванията в Съединените щати ще оценят дали ваксината може да предотврати инфекция с COVID-19 или да помогне за избягване на тежки заболявания, се казва в изявление на Националния здравен институт на САЩ.

Изследователите също ще оценят дали ваксината може да намали честотата на прием на болни в спешните отделения поради COVID-19.

На 27 август т.г. от ЕК съобщиха, че вече е подписан договор от името на страните членки на ЕС с британския фармацевтичен гигант AstraZeneca за доставката на най-малко 300 милиона дози от нейната потенциална ваксина срещу новия коронавирус.

Споразумението предвижда опция за купуване на 100 милиона допълнителни дози, които да бъдат разпределени според населението на страните членки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"