fbpx

Автомобилите се връщат по пътищата, петролът поскъпва

Цените на петрола се повишиха във вторник, подхранвани от нарастващата увереност на пазара, че производителите ще се придържат към ангажименти за намаляване на производството, докато търсенето се възстановява.

В същото време все повече автомобили се връщат на пътищата, след като светът отслабва карантинните мерки.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI се повишиха с 3.37% до 34.37долара за барел тази сутрин, което е близо до тридневния максимум от 34.33 долара.

Фючърсите за сорта Brent поскъпнаха с 2,1% до 36,27 долара, след като в понеделник се повишиха с 1,1%.

Пазарът получи подкрепа от коментари, идващи от Русия, според които производството на петрол падна почти до целевото си ниво през май и юни от 8,5 милиона барела на ден като част от сделката за намаляване на добива на ОПЕК +.

„Определено има усещането, че тези съкращения преминаха толкова добре, колкото може да очаквате“, казва Даниел Хайнс, старши специалист по стокови стратегии в Australia and New Zealand Banking Group.

Страните от ОПЕК + ще се срещнат отново в началото на юни, за да обсъдят непрекъснатото понижение на цените, които продължават да са 45% от началото на годината.

Големите производители през април се съгласиха да свият производството с почти 10 милиона барела на ден през май и юни.

Американските енергийни компании намалиха броя на петролните инсталации до исторически минимум за трета поредна седмица.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"