fbpx

Безработицата в Швеция може да достигне 17%, смятат анализатори

Безработица в Швеция се повиши през април от 6,7% на 7,9%, въпреки отказа на властите да въведат строги ограничителни мерки за борба с разпространението на коронавируса. Икономистите прогнозираха повишение до 7,8%.

Това съобщи Bloomberg като се позова на шведската статистическа служба.

Анализаторът на агенцията Йохана Дженсон прогнозира, че равнището на безработица в Швеция може да нарасне до 17%, ако служителите на предприятията, изпратени в принудителен отпуск, не се върнат на работа в близко бъдеще.

Въпреки това шведските власти продължават да обсъждат реформа, според която работодателите ще могат да уволняват служителите по по-лесен начин и с по-ниски разходи.

Предлаганите изменения предизвикаха недоволство на синдикатите и опозицията, чиито членове заплашват шведския премиер Стефан Льовен с вот на недоверие, ако тези предложения влязат в сила.

Според основната прогноза, на която се базира правителството, БВП на Швеция ще спадне с 4% през 2020 г. и с 3,5% през следващата година. Безработицата ще се увеличи от 6,8% през 2019 г. на 9% през 2020-2021 г.

Но, ако кризата е по-дълбока и по-дълга, отколкото се изчислява сега, БВП тази година ще спадне с 10%, а безработицата ще нарасне до 13,5% през 2020-2021 г.

Стратегията на шведските власти за борба с коронавируса се основава на „доброволна и лична отговорност“. Жителите на страната бяха призовани да не се събират повече от 50 души на едно място. Властите препоръчаха дистанционно обучение за университетите, но детските градини, началните и средните училища продължиха да работят. Магазините и заведенията за хранене останаха отворени.

Заразени в Швеция с коронавирус са 33 843. Броят на починалите от инфекцията достигна 4029.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"