fbpx

Renault и Nissan отлагат сливането, възстановяват съюза

Renault и Nissan отложиха плановете за цялостно сливане и вместо това ще възстановят проблемния съюз в опит да преодолеят последиците от пандемията, съобщи Ройтерс.

Nissan отдавна се съпротивлява на предложението на Renault за цялостно сливане, тъй като ръководителите смятат, че френският автомобилен производител не плаща справедливия си дял за инженерни работи в Япония. Това предизвика опасения за прекратяване на партньорството.

Сега, когато производителите на автомобили по света страдат от пандемия, партньорите планират да възстановят съюза.

Автопроизводителите възнамеряват да обявят средносрочните планове за преструктуриране тази седмица, които ще служат като мирен договор, предназначен да облекчи дългогодишното напрежение.

„След дъжда земята се втвърдява“, каза източник от Nissan, цитирайки японска поговорка, която означава, че отношенията се засилват след период на сътресения.

Nissan и Renault планират значително преструктуриране и намаляване на разходите, които могат да засегнат десетки хиляди работни места.

Японската компания ще обяви действията си на 28 май, а френският й партньор вероятно на следващия ден.

Преди това, на 27 май, Mitsubishi, Nissan и Renault ще проведат съвместна пресконференция, по време на която се очаква да очертаят основите на новия си подход.

Кризата и на двете компании ускори усилията за разрешаване на разногласията, които възпрепятстват сътрудничеството и съвместните разходи за развитие на технологии и продукти за пет години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"