fbpx

Renault започва преструктуриране и закриване на заводи

Автомобилният производител Renault започна преговори със синдикатите за преструктуриране и евентуално закриване на някои френски фабрики, потвърждавайки плановете за съкращаване на около 15 000 работни места по целия свят.

Това се посочва в съобщението на Renault, цитирано от Ройтерс.

Изправена пред падащото търсене, изостряно от коронавирусната криза, компанията възнамерява да намали разходите с 2 милиарда евро (2,22 милиарда долара) през следващите три години, тъй като намалява производството и се фокусира върху по-печеливши модели.

От Renault заявиха, че преструктурирането, включително съкращаването и преместването на позиции, които биха засегнали малко под 10% от служителите на компанията в целия свят, ще струва 1,2 милиарда евро.

Групата, 15% от която е собственост на френската държава, съобщи, че някои фабрики, например във Флейн близо до Париж, където произвежда модела ZOE, могат да спрат сглобяването на автомобили и вместо това да се съсредоточат върху рециклирането.

Ще бъде разгледана съдбата на общо шест съоръжения, включително фабрики за производство на компоненти.

Renault също обяви, че ще намали разходите, като понижи броя на подизпълнителите, на използваните компоненти, замразяване на планове за разширяване в Румъния и Мароко.

Компанията планира да намали капацитета си от 4 милиона автомобила в момента до 3,3 милиона през 2024 г.

Ще се съсредоточи върху леки търговски превозни средства и електрически автомобили.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"