fbpx

Българите са сред най-пострадалите финансово в ЕС от коронакризата

Гражданите на България са сред европейците, които признават, че срещат най-сериозни финансови проблеми заради разразилата се пандемия от коронавирус.

В тази група на най-пострадали са още унгарци, италианци, търци и испанци.

В същото време, жителите от северозападната част на Стария континент – датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали най-малко проблеми, показва проучването на Европейския парламент, цитирано от БГНЕС.

Около 58% от анкетираните са заявили, че са срещнали финансови затруднения по време на епидемията.

Анкетата на Европейския парламент, проведена от началото на пандемията до края на април 2020 г., показва, че гражданите на ЕС, които съобщават за финансови проблеми, се оплакват най-вече от загуба на доход (30%), безработица (23%), невъзможност да плащат наем или кредити (14%), а 9% заявяват, че имат проблеми с купуването на храна за „нормално съществуване“.

Един на всеки десет европейци, изправени пред финансови проблеми по време на пандемията, заявява, че е потърсил финансова помощ от семейство или приятели, а 3% са казали, че са изправени пред фалит.

Шест от десет запитани смятат, че държавите-членки не са показали достатъчно солидарност по време на пандемията, а 22% твърдят, че са изцяло недоволни от проявата на солидарност в ЕС.

Италия, Испания и Гърция са най-недоволни, а ирландците, нидерландците и датчаните са най-подкрепящи европейската солидарност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"