fbpx

90% спад на продажбите на автомобили във Великобритания

Продажбите на автомобили във Великобритания през май се повишиха леко след рекорден спад от април 1946 г. поради огнището на коронавирус. Те обаче все още остават с 90% под същия период на 2019 г.

Това съобщи в четвъртък Британското дружество на производителите и търговците на автомобили (SMMT), цитирано от ТАСС.

Почти 20 хиляди нови леки коли са регистрирани в Обединеното кралство миналия месец, през април бяха едва 2221. През май миналата година са продадени 183 724.

Производството на автомобили във Великобритания на практика е прекратено през април. Поради закриването на предприятията и временното им преобразуване за производството на лични предпазни средства, само 197 машини напуснаха заводите, което е с 99,7% по-малко в сравнение със същия период на предходната година.

През февруари и март тази година са произведени съответно 122 хил. и 78 хил. автомобила. От януари до април 2020 г. от британските предприятия са излезли 319,5 хиляди возила, а 591 хиляди са произведени за същия период на 2017 г.

Като цяло загубата на британската автомобилна индустрия поради затварянето на фабрики може да достигне 8,2 милиарда британски лири (повече от 10 милиарда долара), или около 20% от оборота.

Според изпълнителния директор на SMMT Майк Хоуз, автомобилната промишленост в кралството „се нуждае от пакет от мерки за подкрепа на цялата индустрия“.

Сред тях той посочи „нови препоръки на работното място, предоставящи помощ на колегите, завърнали се на работа, както и стъпки за увеличаване на търсенето.“

Според последната информация на британското Министерство на здравеопазването, в резултат на коронавирус в страната са починали над 39 700 души, почти 280 000 са заразените.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"