fbpx

Банките готови да отсрочват кредити на затруднени клиенти

Коректните клиенти на банките, които изпитват трудности, свързани с епидемията, ще могат да разсрочват своите кредити. Може да поискат мораториум върху главница или лихва или общо върху погасителната вноска.

Това е избор на клиента, съобщи пред бТВ Петър Андронов, председател на Асоциацията на търговските банки. Той уточни, че процедурата ще важи както за физически лица, така и за фирмите.

Хората, които имат или ще изпитат затруднения, заедно с обслужващите банки може да постигнат отрочка, която ще продължи месеци след 30 юни.

Целият кредит ще се удължи с този срок на отлагането.

Разработен е ред според правилата на Европейския банков орган. Процедурите ще бъде изпратени на БНБ в следващите часове и дни, за да се стигне до финала. Тогава банките и техните клиенти ще започнат предоговаряне на заемите.

Припомняме, по-рано днес централната банка поиска в срок от 5 дена търговските банки да предложат единен проект за мораториум върху кредитите.

Банките трябва да продължат да работят и за нищо на света не бива да спираме, когато гражданите и фирмите имат нужда от нови кредити, каза още Андронов.

Щяхме да разполагаме с ЕЦБ зад нас, ако бяхме членове на еврозоната, каза банкерът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"