fbpx

Очаквано, ББР е спасила капитализацията на ПИБ

Както и се очакваше, държавната „Българска банка за развитие“ АД е крупният инвеститор, придобил голям пакет акции на ПИБ на аукциона, провел се в сряда.

Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на Министерски съвет, в което се информира, че днес министрите се събират на извънредно заседание за обсъждане „Проект на протоколно решение относно предприети от „Българска банка за развитие“ АД действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД“.

По-късно, по време на заседанието, се разбра, че държавата влиза с до 70% от предложените акции или на практика със 140 милиона лева, които ще й дадат контрол малко над 18% от банката. Премиерът Борисов коментира, че „след това“, вероятно след влизането ни в ERM II, ПИБ ще изкупи обратно акциите с лихва и няма да има щета за ББР.

Борисов прекъсна финансовия министър, започнал да чете пред колегите си проекта, с довода, че не всички министри имат необходимата компетенция. Затова той самият разясни, че ББР се е намесила, защото било много важно влизането ни в „чакалнята“, след което Горанов изчете само финала на документа и Борисов обяви край на заседанието.

На пресконференция след правителственото заседание министрите Горанов и Караниколов изразиха мнението си, че действията на ББР няма да се разглеждат от ЕК като държавна помощ, защото било спазено изискването за 30-процентно участие в аукциона и на частен инвеститор, което било факт.

Финансовият министър коментира още, че се очаква след влизането ни в механизма ERM II цената на активите на банките да се покачи, както това вероятно ще се случи и с кредитния ни рейтинг. Тогава, ако се появи голям външен инвеститор, ББР ще може да излезе от тази инвестиция, реализирайки доходност.

ЕК наистина ли ще приеме да участва в подобна схема?

Георги Кадиев

Горанов информира, че след разговори между ПИБ и ББР, спазвайки изискванията на закона, банката за развитие ще вземе подобаващо участие в управлението на ПИБ, на базата на придобития дял. Това щяло да е знак за още по-голяма стабилност на първа инвестиционна.

Припомняме, капитализацията на ПИБ бе последното неизпълнено изискване за приемането ни в механизма ERM II.

Седмицата преди аукциона интересът към 110-те млн. книжа, които дават право за участие в процедурата по набиране на 200 млн. лв., бе нулев. Развръзката се случи в последния момент в сряда.

Коментарите на наблюдателите са, че сега правителството ще трябва убедително да обясни на ЕК за действията си, тъй като се нуждае от разрешение от Брюксел за сделката, която представлява държавна помощ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"