fbpx

ЕС ще отвори границите си от 1 юли, но не за всички

От 1 юли ЕС планира да отвори външните си граници за граждани на трети страни. Това ще важи само за държави, които отговарят на ясните критерии на Европейската комисия.

Поради пандемията COVID-19 Европейската комисия предложи да удължи забраната за влизане в ЕС за граждани от трети страни до 30 юни, а от 1 юли да започне да отваря външни граници, но не с всички държави, съобщава Дойче веле.

Комисията представи своите препоръки в четвъртък, 11 юни.

Според Европейската комисия от 15 юни трябва да се премахнат ограниченията за пътуване вътре в Съюза.

 „След премахването на контрола по вътрешните граници на ЕС, ние предлагаме ясен и гъвкав подход за премахване на ограниченията за пътуване до ЕС от 1 юли“, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Поради факта, че положението с COVID-19 е много по-лошо в много страни извън ЕС, Съюзът ще отваря външните си граници постепено.

Според плана, на 1 юли ще се отвори входът на Шенгенското пространство за ограничен брой държави. Конкретният списък ще бъде създаден преди 30 юни.

Междувременно ЕК препоръча да се включат шест държави от Западните Балкани: Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия, тъй като епидемиологичната ситуация в тях е подобна или дори по-добра от тази в ЕС. Други държави, включително Русия, не са споменати в препоръките.

Сега ЕС работи върху уебсайт, на който ще може да се види кои страни са изброени.

Брюксел предлага три групи критерии, според които трябва да се създаде списък на държавите, чиито граждани могат отново да пътуват през ЕС.

„Ограниченията за пътуване трябва първо да бъдат премахнати за трети страни със сходна или по-добра епидемиологична ситуация, в сравнение със средната стойност в ЕС + зона“, се казва в препоръките.

Ще се разглежда броят на инфекциите на 100 хиляди от населението на страната, тенденцията за нови случаи на COVID-19 и общата готовност на държавата да издържа на пандемията.

Ще бъдат изброени само държавите, които предоставят надеждна информация за всички тези аспекти.

Втората група критерии са мерки за противодействие на инфекцията COVID-19 по време на пътуването. Освен всичко друго, става въпрос за поддържане на социално разстояние по летищата и самолетите.

Според третия критерий границите ще бъдат отворени само със страни, които позволяват влизане за граждани на ЕС.

За да бъде в списъка, една държава ще трябва да отговаря на трите групи критерии. Списъкът ще бъде редовно преглеждан.

Поради пандемията са забранени само незадължителни пътувания до ЕС. Това означава, че гражданите на държави от тази зона, както и хората, които имат разрешение да живеят в тях, могат да се върнат в Шенген.

От 1 юли за гражданите на трети страни от списъка те планират да премахнат ограниченията за всички пътувания. Европейската комисия обаче предупреди, че държавите от ЕС могат да изискват самоизолация от всички пристигащи.

Европейската комисия включва и редица други пътувания, например сезонни работници или служители в транспорта. От началото на юли се предлага този списък да се разшири, за да се включат студенти и висококвалифицирани специалисти, ако работата им не може да бъде извършена дистанционно или отложена за по-късно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"