fbpx

Twitter изтри над 32 хил. акаунта на потребители, свързани с Русия, Китай и Турция

Администрацията на Twitter е блокирала над 32 хиляди акаунта, за които се твърди, че са свързани с потребители от Русия, Китай и Турция.

Това се посочва в изявление, публикувано в четвъртък на сайта на социалната мрежа и цитирано от световните агенции.

32 242 акаунта са блокирани, а материалите, публикувани с тяхна помощ, са изтрити от социалната мрежа.

Представители на Twitter твърдят, че тези акаунти са били свързани с властите на тези държави и са участвали в „информационните операции“. В изявлението се казва, че това нарушава правилата на социалната мрежа.

По-голямата част от изтритите акаунти – 23 750, са свързани с Китай. Авторите на тези страници на китайски език прославяли дейността на Китайската комунистическа партия и разпространявали манипулативни или пропагандни доклади за пандемията на коронавирус, протестите в Хонконг и ситуацията в Тайван, обединяването на които с Китай е заявената цел на ръководството на КНР.

Twitter също блокира над 150 000 акаунта на бота, които подсилвали вируса на китайските пропагандни постове чрез ретуити.

Освен това Twitter ликвидира мрежа от 7 344 акаунта, които са пускали публикации в подкрепа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието.

1152 акаунта са на потребители, свързани с Русия. Twitter смята, че всички те имат общо със сайта „Актуална политика“, който „се занимава с политическа пропаганда в рамките на Русия с държавна подкрепа“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"