fbpx

САЩ обмислят забрана на китайски социални мрежи

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в понеделник, че САЩ „определено обмислят“ възможността да забранят приложенията в китайските социални мрежи, включително TikTok.

„Не искам да изпреварвам президента (Доналд Тръмп), но това е, което разглеждаме“, каза Помпео пред Fox News.

Американските законодатели по-рано изразиха опасения за това как TikTok борави с потребителските данни. Те са загрижени за китайските закони, които изискват местните компании да си сътрудничат с китайските разузнавателни служби.

„TikTok“ е социална мрежа, позволяваща създаването на кратки музикални клипове и за обмен на съобщения. В Китай е известна като Douyin.

Стартирана през септември 2016 г., в момента платформата е водеща за споделяне на кратки клипове в Китай и става все по-популярна и в други страни, превръщайки се в едно от най-бързо развиващите се и изтегляни приложения. Главната ѝ аудитория са тийнейджъри.

Приложение, което не е достъпно в Китай, но е собственост на базираната в Китай ByteDance, се опитва да избегне споменаването на своите китайски корени, за да се харесва на глобална аудитория.

Забележките на Помпео бяха продължение на конфронтацията между най-големите световни икономики, която започна с търговска война преди почти две години и беше утежнена от действията на китайските власти в Хонконг и избухването на коронавируса.

Поради конфликта на китайско-индийската граница, Ню Делхи преди това забрани TikTok, а с него и още 58 китайски приложения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"