fbpx

Фондът за справедлив преход ще финансира и газови проекти

Водещата Комисия по регионално развитие в Европейския парламент одобри финансирането на газови проекти със средства от Фонда за справедлив преход.

Гласуването е стратегически важно за България, за да постигне целите на Зеления пакт, коментира българският евродепутат Цветелина Пенкова, член на Комисията по регионално развитие от Групата на социалистите в ЕП.

Предложенията за Фонд за справедлив преход и Климатичен закон на Европейския съюз бяха окончателното гласувани във водещата Комисия по регионално развитие, която формира позицията на Европейския парламент.

След финалното гласуване от Комисията, Парламентът предстои да се произнесе в пленарна зала по започването на междуинституционалните преговори с Европейския съвет и Комисията.

Въпреки различните стартови позиции, отделните държави и политически групи се обединиха около компромис, който позволява средствата от Фонда за справедлив преход да се използват за инвестиции в инфраструктура и мощности, използващи природен газ.

„Смисълът на безпрецедентните средства, отделяни чрез Фонда за справедлив преход, е именно да помогне на регионите, които са най-силно зависими от изкопаеми горива и най-вече въглища, да модернизират своите производства и да трансформират своя икономически модел. С постигнатия компромис, Европейската комисията може да одобри териториални планове за справедлив преход на отделните държави, които включват инвестиции в дейности, свързани с природния газ. Един от заложените критерии за оценка на националните планове е до каква степен предложените проекти ще намалят енергийната бедност“,  обясни Цветелина Пенкова.

Тя добави, че инвестициите в природен газ ще имат висока добавена стойност и са стратегически, защото вече изградената инфраструктура ще може да се използва и за енергийния носител на бъдещето – водорода.

За пореден път показахме, че ако сме обединени около обща кауза, ние, българските евродепутати, можем да защитим националния интерес. Очаквам подобно отношение и от българските власти, защото имаме нужда от единна позиция по важните приоритети за страната ни, обобщи Цветелина Пенкова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"