fbpx

МС прие компенсацията „60:40“, актуализираме бюджета с 1-1.5 млрд. лева

На извънредно свое заседание Министерски съвет одобри постановлението за запазване на заетоста чрез компенсации по схемата 60:40. Това стана ясно на брифинг с участието на премиера Борисов и министрите на финансите и труда – Владислав Горанов и Деница Сачева.

Стана ясно и че тази вечер ще бъде обсъдено и вероятно прието актуализиране на бюджета с 1-1.5 млрд. лева, с които да се поеме мярката от постановлението в рамките на три месеца. Решението на МС е изпратено и за одобрение до Европейската комисия, тъй като представлява държавна помощ. Очаква се Брюксел да реагира бързо, коментираха премиерът и министрите.

Актуализацията на бюджета ще наложи свикване на парламента за дебати и приемане на предложението на МС. Освен това, финансовият министър добави, че ще се поиска и увеличаване на лимита за поемане на дълг.

В приложение към постановлението има списък от икономически дейности, които са пряко засегнати от извънредното положение и които могат още от утре да кандидатстват за държавно компенсиране на 60 процента от осигурителния доход на служителите.

Фирмите, които не попадат в списъка ще могат също да кандидатстват, ако покажат 20 % спад на приходите спрямо месец март 2019 година.

Относно изчисленията на АИКБ, че всъщност схемата е не 60:40, а 23:77, като работодателят поема огромната тежест, министър Сачева коментира, че това не е така, тъй като мярката не финансира цената на труда – която е различна в отделните сектори, а осигурителен доход на конкретния работник или служител.

Като цяло обаче бизнесът е скептичен и смята, че за много малко фирми, и то в добро финансово състояние, тази мярка ще има ефект.

Процедурата по кандидатстване ще бъде електронна, максимално облекчена и бърза, но през цялата година ще могат да се правят проверки от Главна инспекция по труда и НАП и злоупотребилите и посочили неверни данни ще връщат получените пари.

На компенсация имат право всички служители, сключили трудов договор преди 13 март 2020 година. Кандидатстването може да бъде месец за месец, като списъкът със служители, за чието компенсиране се кандидатства, може да бъде актуализиран – намаляван или увеличаван.

Ако работодателят не може да плаща 40-те процента, то той ще връща полученото от държавата. Той не е длъжен да кандидатства, нито да го прави за целия персонал, ако не вижда перспектива за дейността си, коментира Горанов, но препоръча да не се отказваме с лека ръка от служителите.

За стартъпите, които не са обект на мерките от постановлението, ще се погрижи Фондът на фондовете, добавиха двамата министри.

От думите на социалния министър стана ясно, че от началото на кризата са се регистрирали нови 9909 безработни, а общият им брой за страната е 289 хиляди души.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"