fbpx

Песимизъм обхвана промишлеността, търговията и услугите

промишленост

Общият показател на бизнес климата през март се понижава с 3.7 пункта в сравнение с февруари, отчете НСИ. Това се дължи на по-лоши показатели в промишлеността, търговията на дребно и услугите.

Бизнес климат – общо.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ намалява с 5.2 пункта в резултат на песимистичните оценки на  предприемачите за състоянието на предприятията. Според тях има намаление на поръчките, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността и персонала през следващите три месеца.

Бизнес климат в промишлеността.

През последния месец се засилва неблагоприятното влияние на фактора „несигурна икономическа среда“, който измества на второ място затрудненията на предприятията, свързани с недостига на работна сила.

Преобладаващите очаквания на мениджърите са продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

През март бизнес климатът в строителството се увеличава с 1.4 пункта, което се дължи главно на благоприятните оценки на строителните предприемачи за състоянието на предприятията.

Бизнес климат в строителството.

По тяхно мнение има известно увеличение на получените нови поръчки през последния месец, очакванията им за строителната активност през следващите три месеца се подобряват.

Засилва се негативното въздействие на фактора „недостиг на работна сила“, като 52.2% от мениджърите го посочват като основен проблем за дейността си.

На второ и трето място остават затрудненията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

Мениджърите прогнозират, че продажбине цени ще се запазят през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ спада с 6.6 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците.

Бизнес климат в търговията.

Прогнозите за обема на поръчките от доставчиците (както от вътрешния, така и от външния пазар) през следващите три месеца са по-резервирани.

Конкуренцията в бранша продължава да е основният проблем за развитието на бизнеса. Регистрирано е и нарастване на негативното влияние на фактора „несигурна икономическа среда“, който измества на трето място затрудненията, свързани с недостатъчното търсене.

Без промяна ще останат продажните цени, смята по-голяма част от търговците.

През март бизнес климатът в сектора на услугите намалява с 3.1 пункта, което се дължи на резервираните оценки и очаквания на мениджърите.

Бизнес климат в услугите.

Намалена е оценката на търсенето, но очакванията за следващите три месеца са благоприятни.

Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила са основните затруднения на бранша.

Последната анкета отчита увеличение на неблагоприятното въздействие на фактора „недостатъчно търсене“ с 9.1 пункта.

Продажните цени в сектора на услугите ще се запазят през следващите три месеца, е прогнозата на мениджърите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"