fbpx

България се топи с близо 50 000 души годишно, започва пробното преброяване

Всяка година населението в България намаляваме с по 40 000-50 000 души. Причина за ситуацията е ниската раждаемост, по-голямата смъртност и миграцията. Демографските тендеции са обратими, заяви пред Нова телевизия заместник-председателя на НСИ Диана Янчева.

Страната ни вече е с население по-малко от 7 милиона. Коефициентът на заместване на пазара на труда намалява. Влизат по-малко хора на трудоспособна възраст, а излизат повече пенсионери. Статистическият институт следи и ситуацията с разпространението на коронавируса и смъртните случаи вследствие на заразяването с него.

Засега няма тревожни данни за смъртността, свързани с коронавирусната инфекция. Смъртността не е по-голяма от миналата година, допълни Янчева.

От днес започва пробно онлайн преброяване на населението. Поради епидемиологичната обстановка то ще стане само чрез електронна преброителна карта.

Всеки български или чужд гражданин, пребиваващ обичайно на територията на страната, може да се регистрира в приложението за попълване на електронната преброителна карта и да преброи жилището, в което живее, и своето домакинство.

Регистрацията се извършва с ЕГН, номер и дата на издаване на валиден български документ за самоличност.

Попълването на преброителната карта ще е възможно само от територията на страната чрез компютър или преносими мобилни устройства по всяко време на денонощието.

На случаен принцип ще бъдат определени и домакинства, които ще получат покана да попълнят анкетни карти за проучване на репродуктивните нагласи и миграционното поведение на населението.

Пробното преброяване ще приключи в 24.00 ч. на 30 април.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"