fbpx

ЕС има спешна нужда от 1,5 трилиона евро за излизане от кризата

Комисарят по икономика на Европейския съюз Паоло Джентилони заяви, че може да са необходими около 1,5 трилиона евро (1,63 трилиона долара) за справяне с кризата, причинена от коронавируса.

„Еврогрупата е направила предложения за помощ на стойност над 500 милиарда евро за финансиране на здравния сектор и краткосрочните грижи, както и за подкрепа на малки и средни предприятия“, каза Джентилони пред германското списание Der Spiegel.

Той подчертава, че остава да се намерят около един трилион евро. Това е сумата, с която трябва да се работи в момента.

Бюджетът на ЕС достига прага си за овладяването на епидемията, каза миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на дебат в Европейския парламент за усилията в пресичане на Ковид-19.

Никога икономиката не е спирала, така както днес. Виновни няма, но трябва да направим необходимото да я възстановим при първа възможност, добави фон дер Лайен.

Междувременно испанският премиер Педро Санчес ще предложи на колегите си от ЕС по време на срещата на върха на европейските лидери в четвъртък (23-ти април) да бъде създаден фонд от 1,5 трилиона евро за подпомагане на икономическото възстановяването на страните членки, които са най-силно засегнати от коронавирусната криза, съобщи Ройтерс.

Фондът ще се финансира от безсрочни облигации, емитирани от 27-те страни членки на от ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"