fbpx

Историческо: Суровият петрол с минусови цени

ПОСЛЕДНО: Суровият петрол удари невиждано до момента дъно, след като фючърсите паднаха под 0.00 долара за барел за първи път в историята, съобщи CNBC. Това се случи първо на борсата в Лондон, а причините – лошите перспективи за търсене и препълнените хранилища.

По-рано днес фючърсите на суровия петрол отново паднаха, а конкретно на американския WTI потънаха в началото на деня до нивото от 1999 г., предаде Ройтерс.

Това се дължи на по-малкото търсене и опасенията, че скоро няма да остане място в американските петролни хранилища.

Пазарът беше под натиск след информацията за рязко намаляване на разхода на гориво и мрачните прогнози на ОПЕК и Международната агенция по енергетика.

Обемът на петрола в американските складове, особено в Кушинг, Оклахома, нараства, въпреки факта, че рафинериите намаляват производството поради намаляващото търсене.

Цената на майските фючърси на WTI падна с 18,72% до 14,85 долара за барел тази сутрин, като преди това се срина с 21% и достигна нивото от 14,47 долара за барел – най-ниското от март 1999 г.

Поевтиняването на фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май продължи и достигна рекордно дъно от 1,02 долара за барел.

Днешният исторически срив обаче е преувеличен заради изтичащите на 21 април фючърсни петролни контракти за май.

Фючърсите на сорта Brent също намаляха с 2,78% до 27,30 долара за барел.

Спадът на цените на петрола отразява увеличението на запасите в основния склад на Кушинг и намаляващото търсене, заяви Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег на CMC Markets в Сидни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"