fbpx

Цените на петрола тръгват надолу при нова вълна на коронавирус

Цените на петрола паднаха във вторник заради опасенията за търсенето, породени от нова вълна на коронавирус. Това доведе до по-строги карантинни мерки, а големите производители увеличиха добива.

Фючърсите на суровия петрол WTI паднаха с 0,8% до 40,68 долара за барел тази сутрин, а на сорта Brent – с 0,86% до 43,77 долара за барел, предаде Ройтерс.

Цената на WTI се повиши с 1,8%, а на Brent – с 1,5% в понеделник след данни за подобрение на бизнес активността в Азия, Европа и САЩ.

„От страна на търсенето имахме някои доста обнадеждаващи данни за световното производство, но все още има доста малко доказателства, че възстановяването на търсенето на петрол е спряло на много пазари с връщането на COVID-19“, казва Лаклан Шоу от Националната банка на Австралия.

Търсенето на гориво отслабва поради затягащите ограничения, предназначени да намалят разпространението на вируса в градове като Манила и Мелбърн, а Норвегия е спряла круизни кораби.

В същото време групата на ОПЕК + ще увеличи производството през август, което ще добави около 1,5 милиона барела на ден към глобалното предлагане. Американските производители също планират да възобновят спряното производство, докато запасите остават близо до рекордно високи нива.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"