fbpx

Цените на зърното надолу, има поскъпване при слънчогледа

Цените на зърнените се понижават слабо през февруари в сравнение с януари тази година.

Хлебната пшеница в Черноморския район се движи около 219 долара за тон, ечемикът остава на 188 долара за тон, фуражната пшеница – 213 долара за тон. Украинската царевица е около 184 долара за тон.

Движението на цените в следващите месеци ще се определя от очакванията за новата реколта.

Това сочи анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

FOB цената на слънчогледово семе от Украйна се покачва от 365 долара за тон за януари до 400 долара за тон през февруари. Това е най-високото равнище от декември, 2016 г. При задържане на тези цени, олиото трябва да е в диапазона 760-780 долара за тон.

В същото време слънчогледовото олио за февруари се понижи от 785 долара за тон (януари) до 740 долара за тон. Стоката следва понижението при палмовото масло, чиято цена – FOB в Индонезия спадна на месечна база от 810 долара за тон до 670 долара за тон.

Ценовите колебанията в последните 2-3 месеца при палмовото масло са едни от най-големите за последните 5 години. Причините за това е сблъсъкът между интервенционни и фундаментални фактори, допълнени с природни неизвестности.

При нормална ситуация, цената на палмовото масло трябва да се стабилизира в диапазона 650-700 долара за тон, което ще отрази  ценовото съотношение към другите масла, стоковите наличности и възвращаемостта за фермерите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"