fbpx

Четвърти вот на недоверие срещу кабинета“Борисов 3″

„Провал в политиката на околната среда и водите“ е темата на четвъртия вот на недоверие срещу правителството на Борисов, внесен в деловодството на Народното събрание.

По правилник, за да бъде подложен на гласуване вот на недоверие, трябва да са се подписали една пета от народните представители, което означава 48 депутати.

Въпреки, че парламентарната група на „БСП за България“ има напълно достатъчните 79 депутати, социалистите проведоха серия консултации с различни политически сили. Извънпарламентарните партии АБВ и „Движение 21“ подкрепят вота на недоверие.

Разискванията трябва да започнат не по-рано от 3 и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението. Гласуването се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на дебатите.

За да падне правителството е необходимо да гласуват половината от народните представители, т.е. нужни са 121 гласа, а БСП и ДПС имат 104. Депутатите от „Воля“, които са 12, ще отлагат решението си до сряда, но очакванията са да не подкрепят свалянето на кабинета.

Ако бъде отхвърлен вотът, през следващите 6 месеца не може да бъде поискат друг.

Депутатите от изключената от коалицията на патриотите партия „Атака“ са шест и имат въпроси към БСП, за да подкрепят вота, сред които и дали социалистите ще направят минималната пенсия 500 лв., а минималната основна заплата – 1500 лв.

Партията на Волен Сидеров вече даде знак как ще гласува, след като пропусна срещата с БСП за мотивите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че мотивите за искането на оставката на правителството са около 40 страници и включват провала в управлението на водите, тъй като макар и „палеативните мерки за Перник“ водна криза грози и градове като Шумен, Сливен и Ботевград.

Сред аргументите са още мръсният въздух, заради който страната ни вече е осъдена, както и горенето на отпадъци, внесени от чужбина.

В мотивите е посочена и алтернативата, която БСП предлага – зелена икономика и зелени градове.

Според Нинова целите чист въздух, чиста храна и чиста вода, които бяха формулирани преди дни от ДПС, заслужават партийно и гражданско обединение. Утре социалистите са поканили на среща и „Демократична България“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"