fbpx

Жълти жилетки и у нас, искат 5% ДДС за храни, лекарства и туризъм

Хотелиерите и ресторантьорите започват символични протести  на 25 януари и ще работят с жълти жилетки в знак на недоволство срещу сивия сектор в бранша.

Това реши Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация на национална среща във Велико Търново. Там беше приета декларация с пакет от мерки за борба със сивия сектор.

От асоциацията настояват за намаляване на ДДС на 5 процента за лекарствата, основите хранителни стоки и за туризма.

От бранша искат държавата да въведе задължителна регистрация по ДДС на всички обекти в храненето и туризма, обясни съпредседателят на БХРА Вени Петрова.

Другите искания са отмяна на наредбата на НАП за запечатване на заведения при открити нередности като крайна и репресивна мярка. категоризация на всички обекти, които работят като топла точка и с кафе машини, въвеждане на лимит за издаване на разрешителни на нови обекти.

Ако не се стигне до започване на преговори, ще последват ефективни протести, предупредиха от бранша.

Туроператори ще бъдат принудени да приемат плащания само по банков път след 31 януари, когато промените по Наредба Н-18 влязат в сила. Възможно е някои от тях да прекратят дейността си заради непосилните вложения, които трябват, за да направят за нова резервационна система, твърдят от бранша.

Промените в Наредба Н-18  засягат всички фирми, които оперират в България и които приемат плащане в брой и използват касови апарати, софтуер за управление на продажбите и интегрирани автоматизирани системи за продажба.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"