fbpx

СЗО свиква спешна среща заради опасния вирус в Китай

Световната здравна организация (СЗО) свиква спешна среща в сряда, за да прецени дали огнището на коронавирус в Китай представлява опасна ситуация в межународен мащаб и да определи какви мерки трябва да се предприемат за неговото овладяване, съобщи Ройтерс.

Взривът на новия коронавирус е засегнал няколко други китайски градове, включително Пекин и Шанхай, съобщиха властите в понеделник.Четвърти случай на болестта е регистриран в чужбина.

Националната здравна комисия на Китай потвърди, че вирусът, който причинява пневмония, може да се предава от човек на човек, съобщи Държавната информационна агенция Синхуа.

Ситуацията се влошава от факта, че милиони китайци ще пътуват в страната и в чужбина по време на празниците, които започват тази седмица за празнуването на Нова година по лунния календар.

Властите потвърдиха общо 217 нови случая в Китай в понеделник, съобщава държавната телевизия, 198 от тях в Ухан, където са регистрирани първите случаи. Съобщава се, че в града има четвърти починал от пневмония, причинена от вируса.

Световната здравна организация заяви в понеделник, че най-вероятно епидемията има „животински източник“ и че „ограниченото предаване на (вируса) от човек на човек“ става чрез близък контакт.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"