fbpx

Държавата против поскъпването на водата в Перник

Цената на водата в Перник няма да се повишава. Това е становището на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщи министър Петя Аврамова пред Нова ТВ.

Тя увери, че са взети всички мерки, за да се увеличи притокът на вода в язовир „Студена“.

Въвеждането на бедствено положение в града от петък ще позволи да бъдат съкратени процедурите, за да се работи по-бързо на терен, обясни Аврамова.

Тя съобщи още, че почти във всички язовири, които се ползват за питейно-битови нужди, има проблем с притока на вода. Затова всички институции трябва да обединят усилия, за да реагират адекватно и да не остават хората без вода.

За 2018 година притокът на вода към язовир „Студена“ е бил 41 млн. кубика, а през 2019 година е бил 11 млн. кубика. Режимът в Перник е трябвало да се въведе по-рано, за да не се стигне до тази кризисна ситуация.

Министър Аврамова коментира и заключението на прокурор Красимира Минчева, според което и министърът на околната среда и водите трябва да поеме отговорност за водната криза в Перник. “Прокуратурата ще получи пълна подкрепа по разследването си. От МРРБ и ВиК ще дадем пълна информация. Ако бъде установена вина, аз мога да нося отговорност. Ако Борисов поиска моята оставка, аз мога да я подам”, коментира Петя Аврамова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"