fbpx

НСИ пусна Мониторстат, числовото огледало на България

За първи път с няколко клика гражданите, бизнесът и изпълнителната власт ще могат да следят как се изпълняват стратегическите документи на национално, регионално и европейско ниво.

Това става възможно чрез новата Информационна система Мониторстат, която Националният статистически институт активира днес на адрес http://monitorstat.nsi.bg/ .

Тя има два модула – за стратегически документи и за европейските програми и проекти.

„Мониторстат е числово огледало на пътя на България“ – заяви Диана Янчева, заместник-председател на НСИ.

Системата ориентира докъде сме стигнали в различните сфери, какви цели сме си поставили, какво сме искали да постигнем и какво се е получило на практика. Тя борави само с числа и чрез нея може да се прави обективна оценка, лишена от пристрастия, на базата на която изпълнителната и местните власти могат да планират следващи стъпки или политики.

Вторият модул на Мониторстат ще бъде интегриран с информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – ИСУН 2020.

Там ще се съдържа информация за проектите по оперативните програми и текущото им изпълнение.

Фирмите ще спестят време и пари, тъй като при интеграцията с ИСУН отпада задължението на кандидатите за проекти по оперативните програми да подават в НСИ заявления и да получават удостоверения за код на икономическа дейност (КИД) и заверка на годишните си отчети.

Удостоверенията и заверките ще се издават автоматично и ще се получават служебно от оценителните комисии и Управляващите органи на оперативните програми.

Държавната администрация, чиято работа е свързана с европроектите, ще се освободи от още един хартиен документ.

Мониторстат е разработена по проект „Изграждане на статистическа база и информационна система за мониторинг на европейски и национални стратегии и регионална политика“, осъществен с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд.

Досега са изразходвани 548 380 лв., а общата планирана стойност на проекта е 750 979 лева.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"