fbpx

2500 фирми са получили 1.2 млрд. лева за иновации

Проекти на близо 2500 български предприяти са подкрепени по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. /ОПИК/. Договорени са 78% от бюджета на програмата, а са изплатени 1.2 млрд. лева.

Това съобщи заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова по време на годишното информационно събитие на ОПИК.

Анализите на министерството показват, че за последните две години ръстът на приходите на фирмите, подкрепени по ОПИК, е близо 3% повече спрямо средните за страната.

Нарастването на инвестициите в дълготрайни материални активи на подкрепените от ОПИК предприятия е над 40 %. Това е многократно по-високо спрямо средното ниво на всички предприятия в национален мащаб,  което достига едва 7.4 %.“, обясни Иванова.

Тя подчерта, че броят на подадените заявки за патент от подкрепените по ОПИК предприятия е почти 50 % от средногодишния брой на регистрираните патенти в страната.

През следващата  година ще бъде отворена процедура за  стимулиране на внедряването на иновации в съществуващи предприятията с бюджет 60 млн. евро. Ще може да се кандидатства и за дигитализацията на малките и средните предприятия, бюджетът на тази мярка е 30 млн. евро, съобщи  шефът на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“Смилена Костова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"