fbpx

ЕС ще финансира приоритетно зелени проекти, смята евродепутат

В последните дни, много активно се коментира Планът за възстановяване след кризата с коронавируса. Но за конкретни числа не можем да говорим, защото това зависи от подготовката на страната ни да представи адекватен икономически план за възстановяване и развитие.

Тези средства са предвидени за трансформиране на отделни бизнеси и индустрии към по-екологично управление и използването на възобновяеми енергийни източници.

Това коментира евродепутатът Цветелина Пенкова, която е член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Чрез този план Европейската комисия търси два ефекта – веднъж, оздравяването и възстановяването на Европа след пандемията и втори път, преминаването към икономика, гарантираща по-чиста околна среда.

Зелената сделка е поставена като основен приоритет за следващите десетилетия и в дневния ред на Европа, и съвсем логично е в този оздравителен план да е изведена като основна цел.

Това освен план за възстановяване и напредък, е и план за трансформация.

В този смисъл, сега е най-подходящия момент със средствата от Фонда за справедлив преход и Next generation EU, да се премине към зелени проекти, смята Пенкова.

Тя подчертава, че блгарският бизнес и държава трябва много внимателно да обмислят бъдещите си приоритети, когато залагат новите проекти.

Безпрецедентният финансов План за възстановяване и трансформация на европейската икономика е част от предложението за нов бюджет на ЕС.

В България има възможност да бъдат съсредоточени над 12 милиарда евро публични инвестиции от фондовете на ЕС, както и значителни преки частни инвестиции.

Парите ще могат да се използват за възстановяване след пандемията от COVID-19 и преминаването към нисковъглеродна икономика.  

Но нека да бъде ясно, гаранции че тези пари ще бъдат инвестирани в България – няма, предупреждава евродепутатът. ЕК ще ги отпуска по обективни и ясни критерии, свързани със степента на засегнатост на всяка държава.

България трябва внимателно да прецизира в кои от приоритетните области ще се инвестират средствата от Плана. 

„За мен това е енергийната сигурност, защото българската енергетика продължава да се  основава на въглищна индустрия, която в светлината на зелената сделка е неконкурентна. Министерският съвет взе решение, че подкрепя Зелената сделка. Сега е важно да не се допусне загуба на работни места в сектора и Планът дава тази възможност“, заявява Цветелина Пенкова.

Ще има увеличение на средствата по оперативните програми, но това увеличение също ще бъде със зелена насоченост.

Бъдещето е в електронното управление, електронната търговия, електронното здравеопазване – сектори, в който ние като българи имаме много традиции и постижения, но имаме още дълъг път да извървим, смята евродепутатът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"