fbpx

Рекордно намаление на петролни и газови сондажи в САЩ

Американските енергийни компании намалиха броя на петролните и газовите сондажи до исторически ниски нива за шеста поредна седмица, въпреки възстановяването на цените на петрола.

За седмицата, приключваща на 12 юни, броят е спаднал с 5 на 279, което е исторически ниско ниво от 1940 г., от когато се води статистика, съобщи нефтената компания Baker Hughe, цитирана от Ройтерс.

Това е със 71% по-малко от година по-рано, когато работеха 690 сондажи.

Със 7 са намалели нефтените платформи и вече са 199, най-малко от юни 2009 г.

„Активността може да продължи да намалява в продължение на няколко седмици. Скорошно възстановяване на цените на петрола, може да доведе до промяна в края на месеца“, заяви Джеймс Уилямс от WTRG Economics в Арканзас.

„Пробиването на кладенец в газовите находища може да започне да се възстановява по-рано, отколкото в нефтените“, смята той.

Цените на петрола паднаха с над 2% в понеделник поради опасения, че нови огнища на коронавирус в Китай и САЩ могат да окажат натиск върху възстановяване на търсенето на гориво.

Фючърсите за суров петрол Brent намаляха с 2,97% до 37,58 долара за барел тази сутрин, а на WTI – поевтиняха с 4,27% до 34,71 долара за барел.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"