fbpx

Определиха пътниците от кои държави остават под карантина у нас до края на юни

Всички лица, които пристигат на територията на България от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия, Португалия и Нидерландия се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване. Ограничението се въвежда до 30 юни.

Изискването важи и за всички трети страни, с изключение на Сърбия,  Босна и Херцеговина, и Черна гора.

Това предвижда заповед на здравния министър, която влиза в сила от 15 юни, понеделник.

Със същата заповед се нарежда на директорите на регионалните здравни инспекции да отменят издадените предписания за поставяне под карантина на лица, пристигнали у нас от Ирландия, Испания, Малта и Италия в периода от 2 юни до 14 юни 2020 г.

Носенето на маска или друго предпазно средство остава задължително в обществения транспорт, в аптеки и лечебни заведения до 30 юни. До тогава са удължени извънредните санитарни мерки.

Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и други подобни. В същия период е забрането провеждането на групови празненства на закрито с присъствието на повече от 10 души, в т. ч. сватби, балове, кръщенета.

Разрешават се спортните мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50 % от общия им капацитет и настаняване на зрители най-малко през една седалка или при дистанция от 1,5 м.

Същото условие, за 50 % заетост на местата, се отнася и за конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за културно-развлекателни мероприятия, в т.ч. театри, концерти, сценични прояви,  занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство.

105 от изследваните през последното денонощие 2642 проби са дали положителен резултат. Това показват данните в Националната информационна система.

Работници от още едно предприятие в Доспат са позитивни за новия коронавирус, информират от РЗИ-Смолян.

Седем души от фирма за производство на плетиво в града са показали положителни проби. На предприятието са предписани противоепидемични мерки и пълна дезинфекция на помещенията.

По-късно през деня нова заповед на здравния министър извади Нидерландия от държавите с карантина на пристигащите пътници в България.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, пък министърът на здравеопазването, издаде нова заповед, на основание на която от 15 юни, понеделник, дискотеките, нощните клубове и пиано-баровете могат да възобновят дейността си.

Изискването е да бъдат спазвани въведените в страната противоепидемични мерки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"