fbpx

Еврозоната е бавна с иновациите, твърди Кристин Лагард

Еврозоната е по-бавна, за да прегърне иновациите и да извлече полза от цифровата епоха, отколкото други като САЩ. Това заяви новият президент на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на банкова конференция.

Тя добави, че завършването на единния цифров пазар ще доведе до ежегодни ползи от над 170 милиарда евро.

Икономиката на еврозоната ще имат голяма полза и от завършването на единния капиталов пазар и единния пазар на услуги.

Според Лагард еврозоната трябва да засили вътрешното търсене, включително чрез по-големи публични инвестиции, ако иска да устои на слабостта зад граница.

Има две основни предизвикателства, пред които е изправена световната икономика. Първото се отнася до променящия се характер на глобалната търговия, а второто е свързано с вътрешния растеж в развитите икономики.

Според Лагард продължаващото търговско напрежение и геополитическата несигурност водят до забавяне на растежа на световната търговия, който се е увеличил едва наполовина спрямо миналата година. Това е най-ниският ръст, който някога сме виждали.

Тези несигурности са се оказали по-трайни от очакваното и това се отразява на еврозоната. През тази година се очаква икономически растеж от 1,1%, което е много по-ниско, отколкото прогнозата, съобщи Агенция Ройтерс, цирана от БНР.

„Приспособимата позиция (стимулиращата политика на ЕЦБ) е ключов двигател на вътрешното търсене. Тази позиция остава в сила“, подчерта Лагард.

„Отговорът лежи в превръщането на втората най-голяма световна икономика в такава, която да е отворена за света, но и уверена в себе си – икономика, която използва в пълна степен потенциала на Европа, за да разгърне по-високи темпове на вътрешно търсене и дългосрочен растеж“, отбеляза г-жа Лагард.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"