fbpx

САЩ ни пращат енергийни консултанти, посланик Мустафа с някои условия

“Прекрасно е, че България има възможности за доставка на газ от други източници, освен Русия, и така е възможна диверсификацията – да не зависите само от една държава”, Това заяви американският посланик Херо Мустафа. Тя бе гост на бизнес-закуска на Американската търговска камара в България (AmCham).

Мустафа съобщи, че САЩ ще изпратят екип от енергийни експерти, които да помогнат за развитието на страната ни като енергиен център на Балканите. Американците ще посетят АЕЦ “Козлодуй” и “Белене”, както и хранилищата за газ, предаде БГНЕС.

Американското посолство ще подпомага на диверсификацията на бъдещите доставки на енергия в България чрез изграждането на интерконектора IGB и чрез участието в проекта на Гърция Александруполис.

 „Целта ни ще бъде да дадем възможност на втечнения природен газ да се превърне в реалност на Балканите. Подобрената конкуренция ще доведе до намаляване на разходите на българските дружества и на потребителите“, заяви посланикът.

Херо Мустафа се надява след три години страната ни да се интегрира в ОИСР и еврозоната, като това е едно от условията изграждане на по-стабилна и просперираща България, смята посланикът.

Приоритети в работата й през следващите три години ще бъдат свързаността, сътрудничеството и борбата с корупцията.

България трябва да постигне значителен напредък в установяването на върховенството на закона и борбата с корупцията, подчерта Херо Мустафа и илюстрира думите си с доклада „Правене на бизнес“ на Световната банка, който поставя България на 59-та позиция. В класацията на „Прозрачност без граници“ страната е 77-ма. И двете позиции са твърде ниски. Нека се стремим да помогнем на България да се издигне и в двете класации, изтъкна дипломатът.

Според Херо Мустафа поводът за предстоящата среща на президента Доналд Тръмп с премиера Бойко Борисов не е закупуването на самолетите Ф-16.

Тя смята, че двамата ще говорят за сътрудничество в областта на сигурността, за взаимната търговия и инвестиции, ще подкрепят върховенството на закона и ще обсъдят и сигурността на енергийните доставки.

Американски дружества са инвестирали повече от 2.5 млрд. долара в българската икономика и са създали повече от 30 000 работни места. Съединените щати са сред 6-те най-големи инвеститори в България. Двустранната ни търговия през 2018 г. възлиза на 1.2 млрд. долара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"