fbpx

Фалира най-голямата въгледобивна компания в САЩ

въгледобив

Кралят на въглищата в САЩ Робърт Мъри обяви, че компанията му е поискала защита от фалит, съобщава CNN.

Въгледобивната компания на Мъри, който е сред големите донори на президента Тръмп, заяви, че е постигнала споразумение за преструктуриране с кредиторите си, които притежават повече от 60% от приблизително 2,7 милиарда долара непогасени вземания.

Това повдига въпроса идва ли краят на въглищата, след като електроцентралите в целия свят все повече се обръщат към възобновяеми енергийни източници и природен газ заради техните екологични предимства.

Именно пример за намаляване на ролята на въглищата в енергийния сектор е фалитът на най-голямата частна компания за добив на въглища в САЩ „Мъри Енерджи“ (Murray Energy Corporation).

От изявлението става ясно, че компанията ще финансира операционната си дейност по време на процеса по несъстоятелност с пари в брой и с достъп до 350 милиона долара нови парични средства за финансиране на задълженията.

В компанията работят 7000 души, като те ще продължат да работят, докато тече процеса по преструктуриране на дълга. Заедно с компанията-майка, близо 100 нейни филиала също се наложи да подадат молба за защита от фалит.

„Това е труден момент за всеки от въгледобивната промишленост“, коментира Фил Смит, директор по комуникациите и правителствените въпроси в UMWA – национална организация, обединяваща минните работници. „Промишлеността е в затруднение. Тя е в беда вече почти десетилетие“, изтъква Смит.

„Въглищата няма да се върнат“, подчертава той.

Макар Тръмп, идвайки на власт, да направи редица промени в регулацията с идея за подпомагане на въгледобивната индустрия, това бе преодоляно от пазарните сили, коментира CNN. Въглищата просто не могат да се конкурират с евтиния природен газ и ниската цена на слънчевата енергия, вятъра и други форми на възобновяема енергия.

Това е и причината през последната година още осем въгледобивни фирми да изпаднат в несъстоятелност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"